Zaadselectie en vermeerdering programma van VNK

Geneeskrachtige planten, ofwel medicinale kruiden, worden geteeld vanwege de werkzame stoffen van de planten, die de algehele gezondheid kunnen verbeteren en lichamelijke klachten kunnen verlichten. 

VNK is producent van diverse medicinale kruiden. Voor verschillenden medicinale kruidenplanten hebben wij eigen zaadselectie en vermeerdering programma’s ontwikkeld zoals Valeriaan, Angelica en Pimpinella. De belangrijkste reden voor deze programma is om het gehalte van de werkzame stoffen van geneeskrachtige planten op peil te houden en ook te verhogen.

Afhankelijk van de plant duurt een cyclus voor zaadselectie en vermeerdering 2 tot 6 jaar, voordat een nieuwe selectie grootschalig gebruikt wordt. De programma’s zijn complex en intensief.  We hebben eigen agronomen en kwaliteitsanalisten in dienst die dit werk uitvoeren. Ook wordt tijdens de selectie en vermeerdering gebruik gemaakt van HPLC om de actieve componenten te analyseren. Ons opgeslagen zaad is in verschillende fracties gesorteerd. Het wordt geconditioneerd opgeslagen en jaarlijks op krachtkiemkracht gecontroleerd voordat wij de jonge plantjes opkweken. 

De zaadselectie en vermeerdering programma’s van VNK hebben geleid tot stabiel volume en een  hoge kwaliteit aan zaadgoed. Het resultaat van ons werk zorgt ervoor dat onze producten significant meer actieve stoffen bevatten dan elders in de markt, wat wij ook jaarlijks monitoren. 

Deze eigen zaadselectie en vermeerdering programma’s maken onderdeel uit van onze integrale ketenbenadering, van klant naar het land. Door de productie van high-grade producten zijn wij in staat om een duurzaam relatie met onze klanten aan te gaan.

Afbeelding1   Afbeelding2

Afbeelding3   Afbeelding4

Afbeelding5   Afbeelding6

  


Angelica plant (Engelwortel)

Ook dit jaar zijn de halbolronde schermen van de imposante Angelica plant (Engelwortel) weer geoogst ten behoeve van het zaaizaad om vervolgens bij lage temperatuur te laten afrijpen.

Angelica archangelica is een grote, meerjarige plant die tot 2 meter hoog kan worden. Het heeft dikke holle stelen, grote drievoudig samengestelde bladeren en witte of groenachtige bloemen die in grote schermen bloeien.

Om er zeker van te zijn dat het te zaaien zaad zuiver schoon is, heeft VNK zelf een eerste “schoning” uitgevoerd om het daarna bij een zadenschoonspecialist uit Epe te perfectioneren. In augustus wordt het geschoonde zaad alweer gezaaid i.v.m. beperkte houdbaarheid.

Angelica archangelica heeft een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in de Noord-Europese en Scandinavische culturen. In sommige tradities wordt Engelwortel gebruikt voor bescherming tegen boze geesten of als talisman. Maar onze klanten destilleren olie uit de verse wortelen. Die olie wordt door hen verkocht voor het gebruik in parfums en in alcoholische dranken.  

Verder zijn er nog meer toepassingen. De wortel, zaden en bladeren van Angelica archangelica worden al lange tijd gebruikt in de kruidengeneeskunde. Ze bevatten verschillende actieve verbindingen, waaronder essentiële oliën, coumarines en flavonoïden. Engelwortel wordt soms gebruikt als digestief middel, om de spijsvertering te bevorderen, en wordt ook gebruikt bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen, zoals maagkrampen en winderigheid. Het kan ook worden gebruikt als een kalmerend middel en om menstruatieklachten te verlichten. Angelica archangelica wordt ook gebruikt als culinair kruid. De jonge bladeren, stelen en zaden kunnen worden gebruikt om smaak toe te voegen aan salades, soepen, stoofschotels en drankjes. De zoete, kruidige smaak van de plant wordt vaak vergeleken met die van selderij en venkel.

 

 

 


De HPLC apparatuur is binnen

Eind januari is de "High-performance liquid chromatography” (HPLC ) van het Japanse bedrijf Shimadzu afgeleverd . Met het apparaat kunnen wij de actieve componenten meten die in de medicinale kruiden gewassen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld valereenzuur in valeriaan wortels. Hierdoor krijgen wij een beter inzicht op het verloop van de actieve componenten van onze medicinale kruidenwortelgewassen, van land tot klant. Daarnaast kunnen we onze klanten beter informeren over de kwaliteit van de producten die zij van ons kopen. Op dit moment wordt de installatie geïnstalleerd, geijkt en krijgen wij trainingen. Vanaf mei zal de apparatuur volledig operationeel te zijn.